Jobba som röstmottagare

LÄS MER

Vi söker dig som vill arbeta som röstmottagare!

Söndagen den 9 juni 2024 genomförs val till Europaparlamentet. I samband med valet så behöver Nordmalings kommun personer som vill arbeta i förtidsröstningslokal eller i någon av kommunens vallokaler.

Vi söker dig som tycker om att arbeta där det händer många saker samtidigt, som trivs med att träffa människor, vill värna om demokratin och förstår vikten av att valet går rätt till. Du behöver kunna överblicka vad som behöver göras och hjälper gärna till tillsammans med de andra röstmottagarna i vallokalen.

Ersättning för utbildning och arbete är ca 175 kr per timme. 

I varje vallokal kommer det att finnas en blandning mellan nya och erfarna röstmottagare. Många som jobbar i vallokal tycker att det är en rolig erfarenhet och återkommer vid varje val.

I uppdraget som röstmottagare ingår bland annat att:

  • se till att det är god ordning i vallokalen,
  • ta emot röster och lägga dem i urnan,
  • markera i röstlängden vilka som röstat,
  • hjälpa de väljare som ber om det, till exempel genom att informera om hur de gör för att rösta,
  • räkna röster efter att vallokalen har stängt.

Alla röstmottagare kommer att få utbildning innan uppdraget börjar. Arbetet kräver ett hjälpsamt och vänligt sätt och ställer höga krav på noggrannhet. 

Vi söker både personer som vill jobba i vallokal under själva valdagen den 9 juni, men även de som vill arbeta under förtidsröstningen som startar den 22 maj och pågår till och med valdagen.

För att klara uppdraget behöver du förstå och prata bra svenska men du behöver inte vara svensk medborgare för att arbeta i vallokal. Vi vill gärna ha sökande med kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Den som är aktiv politiker och finns med på valsedlarna bör dock inte arbeta i vallokal.

Har du frågor om valet eller att vara röstmottagare så hör av dig till kommunens valsamordnare.

Följande behövs för e-tjänsten

  • Du behöver vara över 18 år

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa